Svensk och man gav inget jobb

Uppdaterad
Publicerad

När den utbildade brandmannen Simon Wallmark sökte jobb på Södertörns brandförsvar fick han nej, Södertörns brandförsvar stäms nu för diskriminering.

Simon Wallmark nekades jobb trots sin brandmannautbildning – andra faktorer värderades högre

Han fick höra att han inte var behörig att söka, trots avslutad tvåårig brandmannautbildning. Istället gavs platserna till kvinnor eller utlandsfödda, vissa utan relevant utbildning för jobbet.

-Anledningen att jag gör detta är att få klarhet i vad som gäller, finns det någon idé för svenskfödda män att gå den här utbildningen, säger Simon Wallmark till ABC.

Annan kompetens efterfrågades

På Södertörns brandförsvar förstår man inte kritiken.

-Det som var viktigt för oss var att få in kompetens i vår organisation som vi tidigare saknat, säger Anders Edstam, vice brandchef vid Södertörns brandförsvar till ABC.

Anders Edstam poängterar också att samtliga antagna klarat interna tester och sedan gått en sju veckor lång internutbildning.

Stiftelsen Centrum för Rättvisa har nu tagit fallet till Södertörns tingsrätt.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.