Foto: Karolinska Universitetssjukhuset

Svenska andningsskydd till Stockholmsvården

Uppdaterad
Publicerad

Första storskaliga svenska produktionen av andningsskydd har startat och nu får Region Stockholm och Karolinska första leveransen.

I dag får Region Stockholm och Karolinska universitetssjukhuset den första leveransen av andningsskydd från luftrengöringsföretaget Camfil i Trosa som har ställt om sin produktion.

– Att vi kan säkra produktion här i Sverige av en sådan kritisk skyddsprodukt är välkommet. Att andningsskydden tillverkas i Sverige känns extra bra eftersom vi ser att de globala efterfrågan på andningsskydd ökar och ibland försenas på grund av krångliga logistikvägar, säger Sara Lindholm, operativ chef för perioperativ Medicin och intensivvård vid Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

100.000 andningsskydd i veckan

Avtalet tros inte lösa hela försörjningsbehovet, men ger regionen ett visst ”andrum”.

Prototypen av andningsskyddet har testats i Camfils laboratorium med mycket bra resultat. Den har även, i olika versioner, testats av personal på Karolinska universitetssjukhuset som varit mycket positiva.

Till att börja med är målet att förse Region Stockholm med 100 000 andningsskydd i veckan. Totalt är beställningen på 5 miljoner skydd. Man ska förhoppningsvis inom kort även kunna producera andningsskydd för fler regioner.

– Det är ett fantastiskt besked för alla de som sliter i vården med att vårda covidpatienter att vi nu säkrat inhemsk produktion av andningsskydd i stor skala. Att andningsskydden produceras i Sverige gör att vi kan känna oss trygga med att de håller hög kvalitet och att de levereras i den takt som bestäms, oavsett vad som händer på världsmarknaden, säger Irene Svenonius, finansregionråd (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer