Gränspolischefen Patrik Engström säger att fler människor kommer att nekas inresa och avvisas. Foto: SVT/Lisa Liljefors

Inreseförbud in till landet – Arlanda drabbas

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen beslutade regeringen om inreseförbud till Sverige från länder utanför Europa. Beslutet gäller i 30 dagar.

Med anledning av spridningen av coronaviruset har EU-kommissionen uppmanat medlemsländerna att införa inreseförbud. Sveriges regering meddelade därför under tisdagen att resor från länder utanför EU blir från och med onsdagen, förbjudet. 

– Den ordinarie gränskontrollverksamheten bedrivs som vanligt idag och den kommer att drivas som vanligt imorgon också, men fler människor kommer att nekas inresa och avvisas, Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen.

Corona i Stockholm

Förbudet omfattar inte alla 

Svenska medborgare och personer med uppehållstillstånd får resa in till Sverige. Det görs också undantag för personer med europeiskt medborgarskap och personer från EES-länderna och Schweiz. Undantag från förbudet kan även göras för utlänningar som har särskilt viktiga skäl att resa in till landet.

– En av de kategorier som är undantag är personer som jobbar med transport, men också personer som ska arbeta med olika typer av hälso- eller samhällsskyddsarbeten, säger Patrik Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet