Tanken är att patienter från hela landet ska kunna få vård på akuten i Solna, då det blir landets mest högspecialiserade akut. Foto: TT

Sveriges första intensivakut öppnar 2018

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år öppnar Sveriges första intensivakut på Nya Karolinska i Solna. Den ska kunna ta emot de svårast skadade och sjuka patienterna från hela landet.

Under 2018 ska Sverige få sin allra första akutmottagning som inriktar sig på avancerad vård av de allra svårast sjuka och skadade patienterna. Den kommer hamna på Nya Karolinska i Solna.

Tar emot patienter från hela landet

Sedan tidigare finns sådana här akutmottagningar på universitetssjukhus i grannländerna Norge, Danmark och Finland. Tanken är att patienter från hela landet ska kunna få vård här, då det blir landets mest högspecialiserade akut.

– Hela nya Karolinska sjukhuset kommer ju att ta de patienter som har svårast sjukdomar och är mest svårbehandlade. Och då behöver de ju även en akutmottagning som är på samma höga vårdnivå, säger akutsjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M).

Förgiftningar och tryckfallssjuka bland vårdexempel

Till exempel kan det handla om patienter med stora brännskador, tryckfallssjuka, kolmonoxidförgiftning och de som behöver hjärt-lungmaskin.

– Det kan ju hända stora olyckor. Vi har redan i dag ett samarbete med resten av landet, till exempel när det gäller den superintensiva ecmo-vården, säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

Utdragen process att hitta namn

Landstingets process för att komma fram till ett bra namn på den nya mottagningen var ambitiös.

Först hade man fokusgrupper och sedan en undersökning där över tusen personer intervjuades. Och den nya intensivakuten kommer att kallas just – intensivakut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet