Svidande kritik mot polisinsats vid helikopterrån

Uppdaterad
Publicerad

Insatserna drogs i gång för sent, hävdar förre polisintendenten Eric Rönnegård.

Han anser att den dåliga bevakningen av polisens helikoptrar inte var det enda misstaget. Ett protokoll över vilka beslut polisen tog det första dygnet efter larmet om rånet i Västberga i södra Stockholm avslöjar, enligt Rönnegård, stora brister i polisens ledarskap.

Rönnegård har själv arbetat som kommenderingschef inom polisen i Stockholm och har stor erfarenhet av hur stora polisinsatser ska ledas.

Helikopterrånet i Västberga

Det tog en timme och 19 minuter innan polisens beredskapsplan för allvarlig särskild händelse utlöstes och poliserna fick chefens tillstånd att använda sina förstärkningsvapen. Det dröjde ännu längre, över tre timmar, innan beslutet togs att gränserna skulle kontrolleras.

”Upprepad senfärdighet”

Av protokollet framgår vidare att det 37 timmar efter rånet fortfarande rådde kaos i polisens tipsmottagning.

-Kommenderingschefen tog besluten för sent. Han väntade för länge med att utlösa planen för särskild händelse när det gällde ett händelseförlopp som bara rasade iväg, säger Eric Rönnegård till TT.

Länspolismästare Carin Götblad vill inte kommentera kritiken. Hon säger dock att polisen ska göra en översyn av insatserna och polisens arbete när utredningen om rånet är avslutad.

Rönnegård har tidigare riktat samma kritik mot polisen för sättet att sköta mordet på Anna Lindh och gör det nu igen som medförfattare i en årsbok av stiftelsen Tryggare Sverige.

-Polischefernas senfärdighet och bristande förmåga upprepar sig gång på gång när det händer något allvarligt, säger han.

Regeringens fel

Rönnegård hävdar att de höga polischeferna inte är utbildade och tränade för att leda arbetet vid större kriser. De har inte lärt sig hur viktigt det är att utlösa planen för allvarlig särskild händelse. En sådan plan består av ett batteri av åtgärder för att snabbt och effektivt komma i gång med arbetet.

Eric Rönnegård lägger i första hand ansvaret för bristerna i ledningen på regeringen.

-Den måste skapa en kravprofil för de högsta cheferna. De gäller att få fram duktiga, stresståliga chefer som vill leda och samarbeta med andra polismyndigheter.

Justitieminister Beatrice Ask tycker att Rönnegårds synpunkter är intressanta men betonar att hon inte kan kommentera de enskilda fallen.

Enligt Ask finns det redan en kravprofil på de högsta polischeferna.

-Man ska kanske ställa upp kriterier för vilken typ av ledare som behövs vid olika insatser men det bör ske inom det professionella polisarbetet. Det vore förmätet av mig att göra det, säger Beatrice Ask till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helikopterrånet i Västberga

Mer i ämnet