Två stockholmarna åtalas för grovt vållande till annans död. – Det är oerhört viktigt att det här prövas i domstol, säger advokaten Tomas Bodström. Foto: TT

Unikt åtal väntas i fentanylhärva efter flera dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

Två stockholmare kommer att åtalas för grovt vållande till annans död efter att ha sålt en variant av den mycket potenta morfinliknande drogen fentanyl, enligt åklagaren Tomas Malmenby.

Försäljningen av en variant av fentanyl, en så kallad analog, ska ha skett under sommaren och hösten 2016 och fem till nio personer runt om i landet ska ha dött.

–Jag kan bekräfta att det är två stockholmare men jag vill inte uppge exakt hur många som dött till följd av fentanylförsäljningen innan åtal lämnats in, säger kammaråklagaren Tomas Malmenby på Åklagarmyndigheten i Söderort.

Dödsorsaken är nästan uteslutande kvävning till följd av att andningsvägarna stängts.

”Många har förlorat sina liv alldeles för tidigt”

Advokaten Thomas Bodström företräder ett tiotal personer från fyra familjer vars anhöriga dött.

– Det är oerhört viktigt att det här prövas i domstol. Det är oerhört många människor – pojkar och flickor – som förlorat sina liv alldeles, alldeles för tidigt för att andra människor cyniskt utnyttjar dem för sin egen vinnings skull, säger Thomas Bodström.

Han menar också att ett åtal är viktigt för dem vars barn eller syskon dött.

– De anser att brott har begåtts och ett åtal är en del i den upprättelse som är viktig för dem att få, säger Thomas Bodström.

Grovt narkotikabrott

De två misstänkta kommer också att åtalas för grovt narkotikabrott.

–Utredningen har pågått under lång tid och det handlar om försäljning via nätet, säger kammaråklagaren Tomas Malmenby.

Sedan 2014 har drygt 400 svenskar dött av olika varianter av fentanyl, som nässpray och plåster.

Enligt åklagare i Stockholm finns det bara en dom där en svensk dömts för vållande till annans död efter att ha sålt fentanyl, det skedde i Sundsvall 2003.

Åtalet väntas komma på tisdag nästa vecka. Då kommer Åklagarmyndigheten, Polisen och Rättsmedicinalverket kalla till presskonferens.

Fentanyler och varianter av drogen tillhör gruppen syntetiska opioider.

I Sverige säljs fentanyl som ett receptbelagt narkotiskt och smärtstillande läkemedel och rekommenderas främst till cancerpatienter i form av fentanylplåster.

Akrylfentanyl, som är narkotikaklassat sen augusti 2016, är strukturellt identitisk med fentanyl bortsett från att propanamidgruppen har ersatts med en propenamidgrupp.

Tidigare har flera andra varianter av fentanyl (acetylfentanyl, butyrfentanyl, acetylfentanyl, ocfentanyl) reglerats och narkotikaklassats.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fentanyldöden

Mer i ämnet