Stefan Amér, läkare och verksamhetschef Familjeläkarna Foto: Rikard Collsiöö

Symptomfria äldre hade covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Över en tredjedel av förefallande friska personer på två äldreboenden i Stockholm har testat positivt för covid-19, rapporterar Sveriges Radio Ekot. När tester genomfördes på 54 symptomfria äldre för att spåra smittan upptäcktes att 20 av dem bar på coronaviruset.

Det är därför viktigt att bredda provtagningen av såväl de boende som av personal på äldreboenden, enligt Stefan Amér, verksamhetschef på Familjeläkarna, som ansvarar för läkarvården och testerna på ett par hundra äldreboenden i Stockholm.

– Det är väldigt viktigt att man undersöker det här närmare för att man inte ska få smittspridning på enheter som hittills har klarat sig från covid-19, säger han till Ekot.

De 20 som bar på viruset hade inte heller efter några dagar utvecklat symptom, enligt Stefan Amér. Huruvida de har smittat andra kan han inte svara på.

Coronatester – så fungerar det

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.