Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För Krister Björnsjö som är synskadad tar det lång tid att hitta rätt valsedel. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Synskadade Järfällabon Krister måste be om hjälp att rösta

Uppdaterad
Publicerad

För 12 år sedan började Krister Björnsjös syn försämras. Han diagnostiserades med det som i folkmun kallas Gula fläcken, vilket innebär att han ser suddigt i mitten av synfältet. Det gör att han har svårt att känna igen folk han möter på gatan, att läsa – och att rösta.

Socialstyrelsen uppskattar att omkring 120 000 personer i Sverige är synskadade. För de som inte själva kan se att läsa på valsedlar är det idag inte möjligt att personrösta anonymt. Rösta på parti kan man göra via valsedlar med punktskrift – men de måste man i sådana fall beställa själv från Valmyndigheten.

Det är inget alternativ för Krister Björnsjö som inte kan läsa punktskrift. I videon följer vi med honom och förtidsröstar: ”50 olika valsedlar som jag inte kan läsa”.

Valet 2022 Stockholm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Annie Månsson/SVT

Hjälpmedel – om fyra år

I våras gav regeringen Valmyndigheten i uppdrag att, tillsammans med det statliga forskningsinstitutet RISE, ta fram hjälpmedel till personer med synnedsättning för att de ska kunna personrösta utan att be om hjälp.

En eller flera prototyper ska testas till EU-valet 2024. Först till valet 2026 ska den nya metoden kunna användas fullt ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Stockholm

Mer i ämnet