Tågolyckor på grund av Trafikverkets brister

Uppdaterad
Publicerad

En vecka efter den stora urspårningen vid Södra Station kan SVT avslöja att Trafikverket har vetat om fel som orsakat många allvarliga tågurspårningar.

Över 20 olyckor beror på brister som myndigheten fått varningar om långt innan. En av orsakerna till urspårningen på Järna station var sättningar i spåret. Säkerhetsbesiktningen var inte utförd enligt besiktningsplanen. Enligt utredningen av olyckan hade dåvarande Banverket lämnat bristfällig information till den entreprenör som skulle besikta bandelen. Kostnaderna för att återställa järnvägen landade på 20000 kronor.

Slarv orsakar olyckor

Efter att ett tåg varit på reparation i Hagalund spårade tåget ur på en provresa mellan Hagalund och Rosersberg. Urspårning var delvis orsakad av oaktsamhet och skedde vid en växel som ej hade lagats i tid. Reparationen skulle ha utförts redan 8 månader innan urspårningen, vilket inte gjordes. Att återställa kostade drygt 2 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer