Trafiken ska nu åter rulla på som vanligt, utan några större förseningar under torsdagsmorgonen. Foto: TT

Tågtrafken åter igång efter omfattande stopp

Uppdaterad
Publicerad

Tågtrafiken genom södra Stockholm är åter igång på torsdagsmorgonen, efter att ett mycket omfattande elfel orsakat stora förseningar sedan onsdagskvällen. Under natten fick hundratals passagerare evakueras ur ett strömlöst tåg söder om huvudstaden.

Ett omfattande elfel som stoppade tågtrafiken söder om Stockholm i flera timmar under onsdagskvällen och orsakade kraftiga förseningar genom natten mot torsdag har nu åtgärdats.

– Det är avklarat sedan kl 03.30, säger Martin Berg vid Trafikverkets presstjänst till SVT Nyheter.

Trafiken ska nu åter rulla på som vanligt, utan några större förseningar under torsdagsmorgonen.

”En av Sveriges mest trafikerade järnvägar”

SJ uppgav på onsdagskvällen att ett 20-tal av deras tåg ställdes in, och att inga fler tåg skulle gå på den drabbade sträckan under natten.

– Det här är en av Sveriges mest trafikerade järnvägar. Då blir det ett stort stopp med många resenärer som drabbas, sa då Dan Olofsson vid SJ:s pressjour.

LÄS MER: Analys: Jackpott i fel – en järnväg i spillror

Passagerare evakuerade efter många timmar

Under natten fick också närmare 300 passagerare evakueras efter att de suttit i ett mörkt strömlöst tåg närmare fem timmar i närheten av Järna söder om Stockholm.

Vid fyratiden hade passagerarna evakuerats från tåget som fastnat på en strömlös spårsträcka. Efter flera försök att dra loss tåget fick passagerarna klättra ur i stället.

– Alla passagerare har fått klättra ur det gamla tåget och gå ungefär 50 meter till det nya tåget som vi har kört så nära som möjligt. Alla resenärer är på plats i det nya tåget som precis ska avgå mot Göteborg, säger Dan Olofsson på SJ:s presstjänst till TT, strax efter klockan fyra.

LÄS MER: Järnvägen raseras – nu sänks hastigheten

Drabbades av flera elfel

Tåget skulle avgå klockan 18.40 från Stockholm men avgången blev framskjuten till klockan 22 på grund av ett elfel orsakat av en brand mellan Stuvsta och Huddinge.

En timme efter det att tåget, på väg till Göteborg, slutligen kommit iväg tog det stopp när ett nytt elfel inträffade.

– Tåget fick ett mindre fel och nödbromsade och stannade just på en plats där det inte finns ström. Det var väldigt otursamt att det fastnade just där. Det är inte något fel på tåget eller anläggningen, säger Olofsson.

Den övriga trafiken har inte påverkats av stoppet.

De mycket sena passagerarna beräknas komma fram till Göteborg vid sjutiden på morgonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet