Tamsons (M): Satsa inte tågpengarna på Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Efter en vår kantad av strul i pendeltågstrafiken vill landstinget ha en stor del av regeringens järnvägspengar.

Strul i pendeltågstrafiken har varit ett återkommande tema under våren. I dag samlades därför landstingspolitker och representanter från bland annat Trafikverket på näringsdepartementet för ett möte med infrastrukturminister Anna Johansson (S) för att diskutera lösningar på pendeltågens inställda avgångar.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) presenterade åtta förslag på åtgärder. Bland annat vill han att Trafikverket framöver ska stå för skadestånd om det blir fler förseningar.

– Vi har upplevt den jobbigaste och värsta våren för pendeltågstrafiken på över tio år. Då krävs mer än det som görs. 90 procent av kvalitetstappet som vi sett under våren kan härledas till Trafikverket, alltså staten och ytterst Sveriges regering.

Det här var också ett tillfälle att få argumentera för varför just Stockholm ska få så stor del som möjligt av de 620 miljoner som regeringen avsatt åt järnvägsnätet.

– Vi måste se till att de pengar som ska gå till svensk järnväg går där människor bor och där människor reser, och inte till träd i Norrland, säger Kristoffer Tamsons, som saknar konkreta förslag på åtgärder efter mötet.

– Hur man ser på resultatet beror väl på vad man hade för förväntningar. Jag fick en lista på mötet och det kanske är att förvänta sig lite mycket att jag på stående fot ska ändra regleringar. Men vi tar med oss det, säger Anna Johansson till Mitt i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.