Det är dubbelt så dyrt i Stockholms län jämfört med övriga landet för tandvård till äldre och funktionsnedsatta. Foto: Bo Öhlén SVT

Första behandlingen för 42 kronor – slutnotan nästan 10 000 per patient

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms läns landsting betalar i särklass mest i landet för tandvård till äldre och funktionsnedsatta.

Enligt senaste mätningen var notan för varje patient totalt 9624 kronor – nästan dubbelt så mycket som i övriga landet.

Men när det gäller den första tandundersökningen är bilden en annan. För detta betalar landstinget i snitt 42 kronor per patient, knappt en tiondel av vad det kostar i övriga landsting. Orsaken är hård konkurrens om patienterna där billigast i upphandlingen går först.

Gamla som bor på äldreboenden, och vissa funktionsnedsatta personer, har rätt till tandvård på samma villkor som för övrig sjukvård enligt det så kallade tandvårdsstödet. Det innebär att tandvården ofta är gratis eftersom högkostnadsskyddet träder in. Som regel sker vården genom att mobila tandvårdsteam besöker boendena.

”Ett sätt för oss att komma ut och träffa patienterna”

Landstinget har upphandlat den del av tandvården som gäller att tandhygienister ska söka upp patienterna och bedöma munhälsan. För varje sådan insats betalar landstinget i genomsnitt 42 kronor, enligt Sveriges kommuner och landstings senaste sammanställning.

Christer Shipley är ansvarig för de mobila tandvårdsteamen på distriktstandvården. Hans team utför oftast munhälsobedömningar i privata hem och då är ersättningen högre. Men när den utförs på äldreboenden, där flera patienter kan undersökas vid samma tillfälle, är ersättningen mycket låg.

– Att göra munhälsobedömningarna i stort sett gratis är ett sätt för oss att komma ut och träffa patienterna, säger Christer Shipley. Se hela intervjun med Christer Shipley:

Tandläkarkostnader för en kvarts miljard

När klinikens tandhygienister träffar pensionärerna på äldreboendet får de också tillgång till kontaktuppgifter och personnummer. Det gör det enkelt att erbjuda dem så kallad nödvändig tandvård.

Det är tandvård som tandläkaren bedömer som nödvändig för att patienten ska slippa smärta, kunna äta och tala. Landstinget betalar den nödvändiga tandvården enligt en prislista.

Och det är här de stora kostnaderna uppstår – i genomsnitt 9 624 per behandlad patient år 2016 när den senaste sammanställningen gjordes, sammanlagt nästan en kvarts miljard i Stockholms län. De höga kostnaderna tyder på att tandläkarna i Stockholm utför fler och mer komplicerade behandlingar på de gamla jämfört med behandlingar i de överiga landstingen. Den stora skillnaden kan inte förklaras av att tandhälsan är sämre i Stockholm. Enligt Socialstyrelsen har stockholmarna ungefär samma tandhälsa som i övriga landet.

Märklig marknad

Landstingets upphandling av tandvårdsstödet har skapat en mycket konkurrensutsatt marknad. Politikerna i landstinget har beslutat om upphandlingen och det är kvalitén, men framför allt priset, som styr. Karin Fälldin (C) är ordförande i tandvårdsberedningen. Hon håller delvis med om att upphandlingen skapat en märklig marknad.

Karin Fälldin (C) är ordförande i tandvårdsberedningen. Foto: Bo Öhlén SVT

– Så kan man säkert göra analysen, men man kan också göra en annan analys, till exempel att vi når många fler i Stockholm idag sedan vi börjat upphandla och det finns en konkurrensutsatt marknad. Därmed har vi ökat vårdkvalitén.

Stramare regler

Landstinget har har reagerat på kritiken och nyligen stramat åt reglerna kring tandvårdsstödet. Nu begränsas dom förebyggande besökens antal liksom hur många vårdgivare som får behandla en och samma patient.

– Förut kunde man få vård av flera vårdgivare, då blir det en övervård som inte gagnar patienterna, säger Karin Fälldin (C).

Dubbelt så höga kostnader i Stockholm, tyder inte det på att patienterna får väldigt mycket tandvård sent i livet?

– Jo, det gör ju det. Det är därför vi har gjort de här förändringarna

Hur tror du kostnaderna ser ut när 2017 summeras?

– Jag hoppas att vi kommer att se en liten förändring, men vi måste låta de nya riktlinjerna slå igenom ordentligt innan vi ser en tydlig förändring av kostnaderna.

Begrepp i artikeln

Tandvårdsstöd innebär att alla gamla som bor på äldreboenden har rätt till tandvård på samma villkor som gäller för övrig sjukvård. De betalar alltså den vanliga patientavgiften vid tandläkarbesök. Ofta träder högkostnadsskyddet in och då blir besöket gratis. Även gamla med omfattande hemtjänst och vissa funktionsnedsatta och långtidssjuka har denna rätt.

Munhälsobedömning innebär att en tandhygienist uppsöker patienten och med hjälp av lampa och spegel avgör status och vårdbehov. Denna tjänst upphandlas av landstinget.

Nödvändig tandvård är den tandvård som krävs för att patienten ska kunna äta. Om patienten inte klarar en omfattande tandbehandling ska behandlingen i stället motverka smärta och obehag. Den nödvändiga tandvården finansieras av landstinget och får utföras av alla legitimerade tandläkare. Den är alltså inte upphandlad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.