Vilka är fällorna du ska se upp för när du köper fritidshus? Malte Rungård, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarnas riksförbund, förklarar. Foto: Frida Claesson/SVT

Boom för fritidshus i länet: ”Viktigt med besiktning innan köp”

Uppdaterad
Publicerad

Trädgårdsidyll med ogenerat läge och sjöglimt. Det kan låta fint när mäklaren beskriver fritidshuset i annonsen. Men den som inte undersöker fastigheten noggrant innan köp kan råka ut för oväntade kostnader, varnar Villaägarnas riksförbund.

Ingen har nog undgått att bostadspriserna i Stockholmsregionen skjutit i höjden, och fritidshusen är inget undantag. Den som drömmer om ett fritidshus på Värmdö får räkna med att betala över fem miljoner kronor, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Nu är det ett tryck på marknaden och många som vill köpa. Om man då har tittat på flera fritidshus utan att ha lyckats köpa så kan det resultera i att man gör en snabb affär. Det kanske känns rätt i stunden, men i slutet kan det kosta dig dyrt, säger Malte Rungård, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarnas riksförbund.

Räkna med brister i äldre fritidshus

Han uppmanar nu spekulanter att inte dras med i snabba affärer, utan att först undersöka fastigheten.

– Det dyker upp frågor där köpare frågar oss om det är dolda fel i fastigheten. Men vid äldre fritidhus får man förvänta sig fel och brister. Men när du äger fastigheten blir det ditt problem.

Haninge: 32 procent

Norrtälje: 44 procent

Nynäshamn: 58 procent

Värmdö: 34 procent

Österåker: 28 procent

Prisutveckling 2019-2021 ( till och med 17 juni)

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.