• Viktigt meddelande:

    Villabrand med kraftig rökutveckling i Vilhelmina tätort. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Taxibranschen kämpar för sin överlevnad i coronakrisen

Taxiåkare nära konkurs – protesterar mot fasta avgifter

Publicerad
Taxibranschen har som många andra verksamheter tagit stryk av det pressade ekonomiska läget i samhället. Taxiåkaren Josef David har förlorat närmare 80 procent av sina kunder i spåren av corona. Nu är han nära konkurs.
– Det finns ingen som hjälper oss, berättar han.

Flera taxiåkare och taxiförare samlades utanför Taxi kurirs lokaler i Solna under tisdagen. Tillsammans protesterade de mot taxiföretagets månatliga fasta växelavgift på 12 500 kronor, som varje bil måste betala för att få köra för bolaget. För många åkare har körningarna minskat dramatiskt, och intäkterna täcker inte längre de fasta kostnaderna.

Taxiföraren Josef David måste betala 50 000 kronor i växelavgift varje månad för sina fyra bilar. På en månad har han gått back 150 000 kronor.

– Vi går i konkurs nästa månad om det inte är någon som hjälper oss, säger han.

”Många kommer gå i konkurs”

Bulent Öge är taxichaufför, men är från och med imorgon arbetslös.

– Nu har jag blivit uppsagd, så det här är min sista dag. Då går jag till a-kassan och stämplar som alla andra, säger Bulent Öge uppgivet.

– Åkarna är bundna att betala 12 500 kronor varje månad i sex månader. Men ska åkarna betala det plus en avgift för inkörda pengar, då har de inga pengar kvar, de får ju in det. Det är många som kommer gå i konkurs den här månaden.

Får lägre tillfällig avgift – om de betalar tillbaka senare

Taxibolaget har erbjudit åkarna att sänka den fasta avgiften med 3 750 kronor under två månader. Men pengarna måste betalas tillbaka igen under hösten, något som taxiåkarna ställer sig kritiskt till.

– Om det inte finns något jobb, varför ska vi då betala växelavgift, säger Josef David.

Ansvariga: ”Vi måste upprätthålla funktioner”

När ingen ansvarig från taxibolaget ville komma ut och möta åkarna och chaufförerna, så tutade de i protest. Människor i kontorshuset tittade ut från sina fönster, men ingen ansvarig kom ut.

Under eftermiddagen når SVT Nyheter Stockholm det ansvariga bolaget Cabonline, där Taxi Kurir ingår. De förstår åkarnas frustration och säger att det är en extrem situation för alla i branschen.

– Vi försöker att hjälpas åt så gott det går att ta oss igenom det här. Men vi behöver ju upprätthålla funktioner så att de kan få de körningar som finns att tillgå, säger Ulf Samell, presschef på Cabonline Group.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cabonline: ”Vi måste upprätthålla vissa funktioner”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer