Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Taxiförbundet varnar för att turister blir lurade utanför Centralstationen men Emma och Jessica Trolin från Skara har sina knep. Foto: Ellen Pan/SVT

Taxiförbundet varnar: Turister luras av svarttaxi vid Stockholms central

Uppdaterad
Publicerad

Brist på regler och och bommar gör att vem som helst kan plocka upp taxikunder på Klarabergsviadukten utanför Centralstationen. Nu varnar Taxiförbundet för att turister och besökare riskerar att luras av oseriösa aktörer.

– Vi har kännedom om att svarttaxichaufförer använder platsen för att hitta kunder, säger ordförande Lennart Kalderén.

Utanför dörrarna på Klarabergsviadukten tar många turister sina första steg på Stockholms gator. När SVT beger sig till platsen svärmar det av taxibilar som är redo att hämta kunder.

– Vår mamma kör taxi så vi har koll på vilka bilar vi ska ta för att inte bli lurade, säger Emma och Jessica Trolin från Skara.

Men alla turister har kanske inte lika bra koll som systrarna Trolin.

Taxiförbundet varnar

Taxiförbundets ordförande Lennart Kalderén, även förtroendevald moderat politiker i bland annat regionfullmäktige, menar att svarttaxiåkande är ett problem vid Centralstationen.

– Det kan till och med vara farligt att åka svarttaxi, varnar han.

”Gemensamt ansvar”

Visit Stockholms vd Caroline Strand menar att det är alla stockholmares ansvar att informera om vilka taxibilar man bör ta.

Hör henne utveckla resonemanget i videon nedanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Caroline Strand, vd Visit Stockholm, berättar vad de gör för att informera turister om vilka taxibilar de bör ta. Foto: William Kvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.