Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT i slutet av januari besökte restaurangens tidigare lokaler i Kungsträdgården – som hade flera brister. Ansvaret för att åtgärda blev en tvist med hyresvärden, samtidigt som hyran chockhöjdes. Foto: Jimmy Kirvesmäki/SVT

TGI Fridays i konkurs – hyrestvisten i Kungsträdgården sänkte kedjan

Uppdaterad
Publicerad

I början av året behövde restaurangkedjan Thank god it's Fridays, TGIF, stänga ner sin verksamhet i Kungsträdgården efter en chockhöjning av hyran. Nu meddelar företaget, som ansvarar för den amerikanska restaurangkedjan i Sverige, att de försatts i konkurs.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare rapporterat om den förhöjda hyran men även om restaurangens lokal som visade sig vara i mycket dåligt skick.

Fastighetsägaren bestämde sig för att höja hyran från fem miljoner kronor till 15 miljoner kronor 2023. Något som kom som en chock för Tony Challma, vd för American Bistro Sweden som driver restaurangkedjan TGIF i Sverige.

– Jag trodde först att det var ett skämt. Sen tänkte jag, vilken värld lever han i och hur ska det här gå till?, sa Challma i en tidigare intervju med SVT.

Befarade konkursen – blev till verklighet

Tony Challma befarade redan i början av året att verksamheten skulle få en rejäl smäll efter restaurangens nedstängning. Restaurangen i Kungsträdgården hade i nästan 25 år lockat till sig både stockholmare och turister.

Restaurangen i Gamla stan las också ner strax därefter och det är fortsatt oklart kring vad som kommer att hände med de resterande restaurangerna i Malmö, Täby och Uppsala.

Restaurangkedjan planerade att stämma fastighetsägaren om indirekt besittningsskydd på cirka 100 miljoner kronor, men hann inte utföra detta innan konkursen blev ett faktum.

Avföring och smutsigt vatten rann ut ur lokalen

Enligt ett besiktningsprotokoll från juni 2023 som SVT tidigare tagit del av, hade ett utgående avlopp i lokalen kollapsat. Detta ledde till att allt kiss, bajs och fettavskiljarvatten rann rätt ner i backen under innergården.

Det råder delade meningar gällande vem som ansvarar för vad i lokalen och fastighetsägaren och hyrestagaren pekade mot varandra i frågan om lokalens brister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.