Foto: SVT

Tidigare KI-forskare utreds för miljonsvindleri

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en polisanmälan misstänks forskaren ha utnyttjat sin ställning för att tillskansa sig egen vinning och har därigenom orsakat KI miljonbelopp i ekonomisk skada.

En tidigare forskare på Karolinska Institutet utreds för mångmiljonsvindleri och oetiskt agerande mot patienter, skriver Aftonbladet.

Mannen anklagas i en polisanmälan från KI för att ha ”utnyttjat sin ställning vid KI för att genom engagemang i privata företag tillskansa sig egen vinning”.

”Sammantaget uppskattas XX och NN ha orsakat Kl miljonbelopp i ekonomisk skada”, heter det i anmälan.

– Fallet har flera likheter med Paolo Macchiarini-ärendet. Det är ofattbart hur höga chefer än en gång har låtit sig trollbindas på det här sättet, säger en centralt placerad person på Karolinska Institutet, som uppges som källa till tidningen.

Samtidigt anklagas Karolinska Institutet för avtalsbrott av företaget som sponsrat forskaren. Företaget kräver nu KI på över 13 miljoner kronor.

Inga patienter berörda

Forskaren misstänks för att ha brutit mot etiska regler och utnyttjat laboratoriet för att forska om hästceller i stället för forskning om TBC och cancer, som laboratoriet var avsett för.

Han ska inte ha behandlat några patienter.

Både forskaren och hans kollega har polisanmälts, men avfärdar anklagelserna genom sina advokater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.