• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här bevisar att de vet om att de aldrig skulle kunna vinna en process”, säger Nynäshamn-politikern Rebecca Ädel till SVT. Foto: SVT/SD Nynäshamn

Tidigare SD-politikern Rebecca Ädel slutar som lärare: ”Nöjd med beloppet”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare SD-politikern Rebecca Ädel får nu drygt 800 000 kronor för att sluta som högstadielärare i Nynäshamns kommun. Det motsvarar 20 månadslöner.

– Det här bevisar att de vet om att de aldrig skulle vinna en process, säger Rebecca Ädel till SVT.

Det var i slutet av oktober som Expressen, tillsammans med Expo, avslöjade att (den nu mera före detta) SD-politikern Rebecca Ädel haft kontakt med nazistiska rörelser under flera års tid och spridit nazistisk propaganda under pseudonym.

Nynäshamns kommun inledde efter det en utredning om hennes roll som lärare på en högstadieskola i kommunen. För några veckor sedan stängdes hon också formellt av från sitt arbete, då nya uppgifter ska ha inkommit.

Nu har Nynäshamns kommun avslutat utredningen. I fredags kom de överens med Ädel om att hon ska sluta sitt jobb som högstadielärare på en av kommunens skolor. För det får hon drygt 800 000 kronor av kommunen, vilket motsvarar 20 månadslöner.

– En överenskommelse är något som är ömsesidigt så det är nåt som vi kommit överens om och vi kan inte gå in på detaljerna om det mer än att vi har gjort en överenskommelse, säger Pär Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i kommunen, till Expressen.

”Är nöjd med beloppet”

Rebecca Ädel säger sig vara nöjd med beloppet hon får av kommunen för att avsluta sin tjänst, men att hon är missnöjd med hur processen gått till.

– Det här bevisar att de vet om att de aldrig skulle kunna vinna en process, men jag hade inte kunnat arbeta kvar i en kommun som behandlar sina medarbetare på det här viset. Just nu känns det bra att ha kommit till ett avslut men det är givetvis tråkigt att se hur kommunen använder skattebetalarnas pengar, säger Ädel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.