Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att kommunen nåtts av nya uppgifter kring Rebecca Ädel stängs hon nu av. Hör i videon ovan hur hon ser på det. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Nynäshamnspolitikern Rebecca Ädel stängs av från lärarjobbet – efter nya uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Nynäshamns kommun nåtts av nya uppgifter kring Rebecca Ädel har hon nu formellt stängts av och en utredning med hjälp av extern part har inletts.

– Jag räknade ju med att komma tillbaka till jobbet på måndag och förklara för mina elever vad det är som har hänt, säger Rebecca Ädel.

Efter rapporteringen kring att den tidigare Sverigedemokratiska politikern spridit nazistisk propaganda blev Rebecca Ädel arbetsbefriad från jobbet som lärare i Nynäshamns kommun.

– Det var en bedömning som gjordes utifrån de risker och hot som skulle kunna uppstå, säger Pär Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Nynäshamns kommun.

Under tiden har utbildningsförvaltningen undersökt om hon på något sätt kan ha gett uttryck för högerextrema åsikter i rollen som pedagog.

Beslut om avstängning efter nya uppgifter

I tisdags togs beslut om att stänga av Rebecca Ädel eftersom en utredning, med hjälp av extern part, ska genomföras.

– Det är uppgifter som kommit in nu som gjort att vi gör den bedömningen. Vi inleder en fördjupad utredning för att gå på djupet med vad som har hänt, säger Pär Olsson.

Vad för uppgifter som inkommit eller om det har med undervisningen att göra vill han inte svara på.

Utredning får visa hur kommunen agerar

Kommunstyrelsens ordförande Marcus Svinhufvud (M) skriver i ett mail till SVT att utredningen ”får visa hur vi som arbetsgivare kommer att agera framöver” men vill inte kommentera mer än så.

Avstängningen gäller initialt i 28 dagar men kan förlängas om det behövs.

SVT träffade Rebecca Ädel dagen efter att hon stängdes av. Hör hur hon ser på utredningen i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet