Nynäshamn-politikern Rebecca Ädel har spridit nazistisk propaganda avslöjar Expressen och Expo. Nu lämnar hon sina politiska uppdrag. Foto: TT/Sverigedemokraterna Nynäshamn

Före detta SD-politikern Rebecca Ädel tar tillbaka sina uppdrag i Nynäshamn

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta SD-politikern, Rebecca Ädel, som avsade sig sina uppdrag i Nynäshamns kommun efter att det avslöjades att hon hade nazistkopplingar, vill nu ha tillbaka sina politiska uppdrag i kommunen. Något hon har laglig rätt till, enligt kommunen. På Sverigedemokraterna i Nynäshamn är man mycket besvikna.

I oktober avslöjade Expressen tillsammans med Expo att kommunpolitikern Rebecca Ädel hade hjälpt till att sprida nazistisk propaganda. Samma dag som avslöjandet hade hon precis valts in i Nynäshamns kommunsstyrelse för Sverigedemokraterna. Men snart kom ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna att hon lämnade partiet samt alla sina politiska uppdrag i kommunen. Något hon nu ångrar, vilket Expressen var först med att berätta.

På Nynäshamns kommun bekräftar man att hon i en skrivelse till kommunen har skrivit att hon återtar sina uppdrag.

Har rätt att ta tillbaka sina uppdrag

– Vår kanslichef har tittat på det här och rent juridiskt har hon rätt att återta sin plats i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen, säger Andreas Hagelin, presskommunikatör på kommunen.

När en förtroendevald politiker väljer att avsäga sig sina uppdrag ska kommunfullmäktige enligt kommunallagen besluta om entledigande av politikern i fråga och sedan välja en ersättare, skriver Nynäshamns kommun på sin hemsida. Fram tills det är gjort har personen i fråga rätt att ändra sig. Under torsdagskvällen hölls fullmäktige i Nynäshamn och det var under det mötet som de formellt skulle ha klubbat att Ädel sagt upp sina uppdrag, men samma dag kom alltså beskedet att hon ångrat sig.

Under torsdagskvällen svarar Rebecca Ädel i ett mejl till SVT Stockholm. I mejlet skriver hon att hon tagit beslutet eftersom hon anser att hennes situation ”inte har hanterats på rätt sätt” och att ”ingen person ska behöva bli uthängd och skrämd till tystnad av media”.

Ädel inte välkommen tillbaka i SD

På Sverigedemokraterna i kommunen, Rebecca Ädels före detta parti, är man mycket besvikna.

– Det var minst sagt en chock. Det kom som en blixt från klar himmel, säger Tony Björklund, ordförande för Sverigedemokraterna i Nynäshamn.

Han berättar att han plötsligt fick de ett mejl från kommunen att hon skulle ta tillbaka sina uppdrag.

– Vi är förvånade och besvikna. Vi hade kommit överens om att hon skulle lämna partiet och alla sina uppdrag, säger Tony Björklund.

Är hon välkommen tillbaka till partiet?

– Nej. Hon är inte välkommen tillbaka.

Eftersom hon inte är välkommen tillbaka till Sverigedemokraterna kommer hon att sitta som så kallad politisk vilde under mandatperioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.