Foto: SVT

Tillståndet klart för mobila ordningsvakter i Hägersten-Liljeholmen

Uppdaterad
Publicerad

Nu får Stockholms stads mobila ordningsvakter patrullera och ingripa i Trekantsparken, Liljeholmen, Fruängen och Västertorp. Men tillståndet gäller än så länge inte för Nybohov.

Efter alla dödsskjutningar på bland annat Järvafältet så tillsatte Stockholms stad i våras en bilburen styrka med ordningsvakter som ska kunna rycka ut till oroliga stadsdelar och skapa trygghet.

Men som SVT Nyheter Stockholm tidigare berättat har styrkan hittills bara kunnat patrullera i innerstan eftersom det saknats tillstånd för varje enskild stadsdel.

– I en första ansökan bad staden om att göra hela kommunen till ett förordningsområde. Detta sa polismyndigheten nej till. Sedan ansökte vi i maj och juni igen om flera stadsdelar var för sig, säger säkerhetsdirektören Jesper Ackinger på Stadsledningsskontoret.

Tillståndet klart

På onsdagen blev tillståndet klart för Hägersten-Liljeholmens stadsdel. Det innebär att ordningsvakterna nu får patrullera och ingripa i Trekantsparken, Liljeholmen, Fruängen och Västertorp. Tillståndet gäller dock än så länge inte för Nybohov.

– Jag tror att det är positivt och får en lugnande effekt för medborgarna, säger Abit Dundar (L), vice ordförande i stadsdelsnämnden, till tidningen Mitti.

Men bara ordningsvakter räcker inte, anser han.

– Vi måste också fortsätta jobba långsiktigt och till exempel agera snabbt på ungdomsbrottsligheten och samverka mer i stadsdelen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.