Klas Bergling: ”Det känns fint och hedrande” Foto: Lisa Liljefors/Frida Claesson/SVT

Tim ”Avicii” Bergling får minnesplats i Humlegården

Uppdaterad
Publicerad

Det blir i Humlegården på Östermalm som Tim ”Avicii” Berglings minnesplats uppförs. Östermalms stadsdelsförvaltning har valt ut platsen tillsammans med Tim Berglings familj.

– Det känns fint och hedrande, säger Tims pappa Klas Bergling.

Stockholm Konst får nu i uppdrag att hitta konstnärer som ska ta fram förslag på olika konstverk. Konstnärerna får fria händer, men det gemensamma blir att skapa en sittplats där man kan minnas Tim, ta del av hans musik och ägna en tanke åt alla som fallit offer för psykisk ohälsa.

– Vi vill att konstnären ska använda sig av el, det kan vara i form av ljus eller musik. Jag ser framför mig att man ska kunna lyssna på korta sekvenser av musik, säger Andréa Hedin (M), Östermalms stadsdelsnämndsordförande.

Klas Bergling: Debatten om psykisk ohälsa har uppmärksammats

Tim Berglings pappa, Klas Bergling, är hedrad över den valda platsen.

– Jag vill ju gärna att platsen ska finnas nära hans eget revir, och det är ju Humlegården, säger han.

Tycker du att debatten om psykisk ohälsa har fått mer fokus under de här åren?

– Jag tror att den har puttats på lite efter Tim. Det är väldigt många som har uppmärksammat frågorna om unga människor och psykisk ohälsa, det kommer säkert hända mycket åt rätt håll framöver.

Idén till en minnesplats uppstod efter ett samtal med ungdomar om psykisk ohälsa, säger Andréa Hedin (M), stadsdelsnämndens ordförande. I klippet berättar hon om planerna. Foto: Christine Olsson/TT

Andréa Hedin (M): En förebild

– När jag träffade ungdomar på fritidsgården här nere i Humlegården, lyfte de Tim som en föreblid i att ha vågat prata om psykisk ohälsa. Därför känns det extra viktigt att kunna hedra Tim Bergling med en minnesplats, säger Andréa Hedin (M).

Det formella beslutat fattas den 22 april och invigningen beräknas ske innan sommaren 2022.

Se den utvalda minnesplatsen och hör Klas Bergling i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.