Tjuvarnas knep vid bilinbrott – blockerar låsningen av bilen

Uppdaterad
Publicerad

På Norrmalm har det sedan årsskiftet stulits ett 30-tal datorer från bilar. När polisen undersökte stölderna såg de att många av bilarna var oskadda. Det tyder på att tjuvarna använt sig av störsändare för att ta sig in i bilarna utan att bryta sig in.

Störsändarna blockerar låsningen av bilen genom att störa låssignalen. Tidsfönstret är emellertid kort eftersom sändarna bara fungerar innan man låst bilen. När den väl är låst kan tjuvarna inte ta sig in. Sändarna fungerar inte heller för att starta bilen och kan därför inte användas för att kapa den.

Vanligt med bilinbrott utanför köpcentrum

– Här i city har jag bara undersökt just Norrmalm och tittat på övriga delar av distriktet. Men uppe i Norrort har man haft stora problem, framför allt utanför köpcentrum, säger Pontus Fors, kommissarie citypolisen.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.