Flera av de aktivister som stoppade trafiken på E4 under måndagen misstänks för sabotage. Foto: Privat/Amad.K

Tolv klimataktivister åtalas efter protest på E4

Uppdaterad
Publicerad

Tolv personer åtalas misstänkta för sabotage efter klimatprotesten på E4 nära Karolinska universitetssjukhuset i Solna i slutet av augusti, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Bland annat hindrades en ambulans från att ta sig fram.

– Jag ser allvarligt på händelsen och yrkar ett högre straffvärde när man väljer den här platsen, säger Marina Ivic, kammaråklagare.

Nio av de tolv åtalade sitter häktade. Det rör sig om män och kvinnor mellan 24 och 70 år gamla.

Bland annat fastnade en ambulans under utryckning i de flera mil långa köer som bildades vid protesten. I  den långa kön fanns även ytterligare tre ambulanser.

Uppgift om avliden tillbakavisas

I polisens förundersökning förekommer uppgifter om att personen som befann sig i ambulansen som inte kom fram ska ha avlidit, men uppgifterna har senare tillbakavisats av kammaråklagare Marina Ivic.

– När polisen skrev anmälan så hade man de uppgifterna men under utredningens gång så har det visats sig att det inte var så. Patienten i ambulansen klarade sig, säger Marina Ivic, kammaråklagare i Västerorts åklagarekammare till SVT.

Åtalas bland annat för sabotage

Kammaråklagaren har valt att inte väcka åtal för blåljussabotage utan för ohörsamhet för ordningsmakten och sabotage.

– Jag anser att aktionen syftar till att hindra den allmänna vägen. De sätter sig inte där i syfte att hindra brandmän, poliser och ambulanspersonal, sade åklagaren.

De misstänkta medger att de befunnit sig på platsen men nekar till brott.

Sabotage kan ge upp till fyra års fängelse. Ohörsamhet mot ordningsmakten kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.

I en tidigare version skrev SVT Nyheter Stockholm att en person avlidit i en ambulans – vilket inte stämmer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Wikdahl, presstalesperson vid Stockholmspolisen kommenterar händelsen då en grupp klimataktivister stoppade trafiken på E4 i höjd med Norra Begravningsplatsen i Solna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.