Aktivister blockerade trafiken – fastlimmade i korsning

Uppdaterad
Publicerad

Klimataktivister genomförde under tisdagkvällen en aktion i korsningen Kungsgatan/Sveavägen i centrala Stockholm. Aktionen blockerade tillfälligt trafiken och gav upphov till långa köer.

Polisen utdelade en ordningshållande befallning till de personer som blockerade korsningen – det ger dem en tid på sig själva lämna platsen. Men att få bort samtliga personer tog längre tid eftersom några av dem limmat fast sig på vägbanan.

– Polisen är precis klara med att få loss de som suttit fastlimmade, och nu arbetar man med att få bort dem från körbanan, säger Towe Hägg presstalesperson vid Stockholmspolisen till SVT vid 18-tiden.

Vid 19-tiden hade polisen släppt de trafikavspärrningar som funnits och de personer som befunnit sig på vägbanan burits bort en efter en.

Klimataktivster bakom blockaden

Runt 200 aktivister närvarade vid aktionen, bakom står klimatrörelsen Extinction rebellion.

– Vi genomför den här veckan fossilupproret med kravet att regeringen omedelbart stoppar alla subventioner till fossila bränslen och fossilindustrin, säger Caroline Andrén, presstalesperson Extinction rebellion.

Klimatrörelsen planerar fler aktioner framåt i veckan med samma krav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.