Här släpas miljöaktivisterna av vägbanan – limmade fast sig på Liljeholmsbron

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två veckorna har klimataktivister vid flera tillfällen stoppat trafiken runt om i Stockholm för att föra fram sitt budskap om att återställa Sveriges våtmarker. På fredagsmorgonen skedde det igen på Liljeholmsbron och gruppen berättar att de kommer fortsätta – tills politikerna gör något åt deras krav.

Aktivisterna stoppade morgonrusningen på Liljeholmsbron i riktning mot Södermalm genom att limma fast sig i gatan. Trafiken stod helt stilla runt 15 minuter innan polisen släpade bort miljöaktivisterna som hade satt sig mitt i vägbanan. 

– Det är inte första gången, det har varit en hel del den senaste tiden, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Se bilderna från miljöprotesten på Liljeholmsbron och hör aktivisterna om den ilska de väcker hos bilisterna.

Misstänks för flera brott

Polisen grep nio personer misstänka för sabotage på fredagen. Händelsen utreds även som icke tillståndgiven sammankomst, för att aktivisterna inte har sökt och fått tillstånd för demonstrationen, och ohörsamhet mot ordningsmakt. Enligt polisen stoppades inget utryckningsfordon av vägblockaden och påverkade ingen annan samhällsviktig trafik.

– Inte vad vi känner till.

Fyra personer begärts häktade

På fredagseftermiddagen begärdes fyra personer häktade för tidigare protester. De misstänks för sabotage som skett vid olika tillfällen under perioden 28 mars och 6 april i år.

– Då det upprepade agerandet lett till trafikproblem och då det riskerar att orsaka allvarliga följder för den allmänna samfärdseln såsom bland annat för utryckningsfordon och ambulanstransporter är det av vikt att beteendet och de följder som agerandet medför upphör, sa kammaråklagare Malin Kühn, i ett pressmeddelande.

Under lördagen 9 april släpptes de fyra personerna på fri fot. Detta efter att tingsrätten gick emot åklagaren vid häktningsförhandlingen mot en av aktivisterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.