Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En vanlig dag brukar det vara knökfullt här på Café Ritorno i Stockholm. Nu är det nästan tomt. Foto: Lisa Liljefors/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Kaféanställd: ”Våra kassor har mer än halverats”

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje person som jobbar inom besöksnäringen i Sverige arbetar i Stockholms län. Men eftersom stadens kaféer, hotell och restauranger tömts på gäster, har flera företag nu varslat sin personal om uppsägning.

På en knapp vecka har drygt 13 000 anställda inom besöksnäringen i Sverige fått besked om att de riskerar att förlora sina jobb. Ytterligare drygt 12 000 extraanställda har redan blivit av med sin försörjning. Och det här är bara början, menar facket.

– Stockholm är hårt drabbat och vi bedömer att det kommer fler varsel snart, säger Malin Ackholt som är ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Malin Ackholt, ordförande Hotell- och restaurangfacket. Foto: Sanna Lüning/SVT

Nedgång i Stockholm påverkar hela landet

Stockholms Handelskammare är bekymrad över den allvarliga situationen för länets besöksnäring, som sysselsatt runt 70 000 personer.

– Det handlar inte om en inbromsning – det är en ekonomisk tvärnit som riskerar att påverkar hela landet. De senaste tio åren har stockholmsregionen stått för 40 procent av Sveriges totala tillväxt, säger Stefan Westerberg som är seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Stefan Westerberg, seniorekonom hos Stockholms Handelskammare. Foto: SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet