Polisens avspärrning i Sollentuna. Foto: Foto:Fredrik Persson/TT Video:Janne Åkesson/SWEPIX

Tonåring åtalas för yxmord i Sollentuna

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke har åtalats för mordet på en jämnårig pojke i Sollentuna. Han åtalas även för förberedelse till mord på en annan pojke i samma ålder. Tidigare har det framkommit att den nu åtalade pojken lider av allvarlig psykisk störning.

Det var fredagskvällen den 2 augusti i år som en pojke hittades med kraftiga skallskador efter att en person ringt till polisen. Det var den misstänkta gärningspersonen som själv ringde till polisen vid 22-tiden på fredagen och berättade att han utfört dådet. Den skadade pojken fördes med ambulanshelikopter till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Kort efter mordet greps och anhölls en jämnårig pojke. Han åtalas nu för mord och förberedelse till mord.

– Jag anser mig kunna styrka båda de här brotten. Mordet på en 16-åring och förberedelse till mord på en annan pojke i samma ålder, säger Rickard Walhqvist, kammaråklagare vid Norrorts åklagarkammare.

Tydligt motiv saknas enligt åklagaren

Enligt åklagaren har man inte kunnat hitta något tydligt motiv till brotten.

– Ingenting tyder på att det har funnits något bråk, det hade underlättat om vi sett ett motiv, men det vi kan se är att personen har dödat en pojke och förebett ett mord till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.