Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren menar att de nu häktade tonåringarna varit på plats vid skjutningen – hör honom om vad de misstänks för: ”Kan göra att någon inte döms för brottet” Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två tonåringar häktas för inblandning i mordet på 39-åriga Mikael i Skärholmen

Uppdaterad
Publicerad

En 17-åring och en 18-åring häktas misstänkt för grovt skyddande av brottsling efter mordet på 39-åriga Mikael i Skärholmen förra veckan. Båda nekar till brott.

Det var i helgen som två unga män, en 17-åring och en 18-åring, greps och anhölls misstänkta för inblandning i mordet i Skärholmen.

Under tisdagen häktades de på sannolika skäl misstänkta för grovt skyddande av brottsling på en adress i Skärholmen från klockan 18.15 i onsdags, vilket är samma tid som polisen larmades om skottlossningen, till 19.35 i fredags.

39-årige Mikael sköts till döds i Skärholmen

Enligt åklagare Ove Jäverfelt befann de sig på platsen när skjutningen inträffade.

– Vi har uppgifter som tyder på det, säger han till TT.

Åklagarens hypotes: ”Snabbt skeende”

Det var i onsdags som 39-åriga Mikael blev ihjälskjuten framför ögonen på sin son när de var på väg till ett badhus, och han hamnade i konfrontation med ett ungdomsgäng.

– En hypotes är att det är ett snabbt skeende och att en person gör något dumt. Det kan också vara så att det är fler personer som kommit fram till att man ska göra något, säger åklagaren, som framhåller att man jobbar förutsättningslöst.

Ove Jäverfelt säger att det ska ha befunnit sig tre eller fyra personer på platsen vid skjutning.

– En person har ju mördats. Sedan om de andra har varit med håller vi på och tittar på. Vi vet att en person har skjutit.

Sonen har hörts: ”Svårt med chocken”

Mikaels son, som bevittnade skjutningen, är hörd och han har gett sin bild av vad som hänt.

– Vi har tagit hans uppgifter och sedan får vi se hur väl de stämmer. Det kan vara svårt med chocken, säger Ove Jäverfelt.

Hittat tomhylsor och efterlyser information

Han berättar även att man hittat flera hylsor på brottsplatsen, men ännu inget vapen. Man arbetar även med att gå igenom filmmaterial.

– Det kan vara övervakningsfilmer och sedan kan det finnas andra filmer. Mycket mer kan jag inte säga.

Enligt polisen finns det personer som har information att lämna, vilket man nu vädjar om.

– Det finns personer som vet vad som ska ha hänt där. Vi vill att de ska berätta det för oss, säger Ove Jäverfelt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av vad som hänt kring mordet på 39-åriga Mikael i Skärholmen – på 60 sekunder. Foto: Privat/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

39-årige Mikael sköts till döds i Skärholmen

Mer i ämnet