Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den kriminelle ledarens försvarsadvokat förklara hur hans klient ställer sig till anklagelserna. Foto: Midhat Poturovic/SVT

Tonåringar utförde våldsdåd åt ”Kurdiske räven” – nu startar rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer står åtalade i rättegången, och det rör bland annat mordförsök och förberedelse till mord. Enligt åklagaren har ungdomar utfört grova brott åt den så kallade ”Kurdiske räven”.

På juldagen 2022 startade en våldsvåg utan motstycke i Stockholm, med skjutningar och mord. På onsdagen, i Attunda tingsrätt, startar nu en av de mest omfattande rättegångarna i våldsvågens kölvatten. Det handlar bland annat om skjutningar i Fruängen, Dalen och Skarpnäck i södra Stockholm i januari.

Det handlar om väldigt unga personer, de misstänkta är mellan 15 och 20 år. Åklagaren bedömer att gärningarna är del av samma nätverksrelaterade konflikt.

Våldsvågen i Stockholm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gärningsmännen filmade sig själva när de sköt mot en lägenhetsdörr i Fruängen i januari och la ut det på sociala medier. Så här såg det ut. Foto: Sociala medier

Vuxen har gett morduppdrag åt yngre

– En av personerna som åtalas bedöms ha haft en liknande roll i samtliga gärningar. Han är med och ger uppdrag till yngre utförare, har Lisa dos Santos, senior åklagare, tidigare sagt till SVT.

Enligt åklagaren har mannen i sin tur agerat under den så kallade ”Kurdiske räven”. Bevisningen består delvis av chattar i den krypterade appen Signal.

Filmade när de sköt

En av de yngre som fått uppdrag är den 14-åring som är misstänkt för att ha skjutit med automatvapen under händelsen i Fruängen och som rymde från ett Sis-hem förra veckan. Han står dock inte inför rätta nu, på grund av sin låga ålder. I Fruängen filmade de misstänkta gärningsmännen sig själva när de sköt, se videon ovan.

Samtliga åtalade har i förhör nekat till brott.

Hör åklagare Lisa dos Santos om åtalet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren om vilket kriminellt nätverk de misstänkta tillhör och hur de organiserat sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet