Stockholms stad har dragit in tillståndet för de två torghandlarna som lurade äldre och turister. Foto: Amir Nabizadeh / TT

Torghandlare tog 13 000 för ett morotsknippe

Uppdaterad
Publicerad

Genom att ändra beloppet på kortköp har två torghandlare på Hötorget satt i system att lura kunder. Främst har det varit äldre personer som lurats. Nu har de två bedragarna mist sitt tillstånd att bedriva torghandel på Hötorget och förundersökningar är inledda.

Torghandlarna satte i system att neka kontantköp, när kunden skulle betala med kort knappade bedragarna in ett belopp som var långt över det skäliga. Bland annat kostade ett knippe morötter 13 000 kronor och blandad frukt kostade vid ett annat tillfälle 12 000.

– De aktuella torghandlarna har i huvudsak riktat in sig på äldre personer och turister som inte märkt att de blivit lurade förrän kanske långt efteråt. En del har säkert svurit, men tyckt att summan de förlorat varit för liten för att bry sig om det. Däremot misstänker vi att torghandlarna själva tjänat väldigt mycket pengar, säger Jan Friberg på Stockholmspolisens bedrägerisektion i ett pressmeddelande.

Ett 30-tal personer har anmält bedrägerierna och de två handlarna har nu mist sina tillstånd. Bedrägerierna ska endast ha skett i stånd för frukt och grönsaker.

Nedan hör ni Mona som i ett annat sammanhang blev lurad av telefonförsäljare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mona Rudenfeldt berätta om fräcka bedrägeriet – och hur hennes egen bankdosa kom att spela en viktig roll. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.