Längdhopparen Michel Tornéus som tävlar för Hammarby IF jagar VM-kvalgränsen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tornéus jagar VM-plats

Publicerad

Fem centimeter. Det är vad som fattas för Michel Tornéus för att han ska nå VM i friidrott i London i augusti. Fyra chanser återstår för den 31-årige längdhopparen.

– Jag blir lite för ivrig på tävlingarna, säger Tornéus inför Sollentuna GP där han ska försöka hoppa längre än 8,15 och nå VM.

Förra året var han på väg att missa OS men på en sista extra tävling på hög höjd i Monachil i Spanien klarade han det. Och med god marginal. 8,44 var det fjärde längsta hoppet i världen 2017 och svenskt rekord med bred marginal. Väl på plats i Rio de Janeiro blev dock kvalet ett misslyckande.

Tävlat mycket

Den här säsongen har han redan tävlat mer än hela förra säsongen. Men VM-kvalgränsen på 8,15 har han inte klarat. Förutom Sollentuna GP ska Hammarbyhopparen tävla i Spanien den 7 juli, Marocko den 14 juli och Karlstad GP den 25 juli.

TT: Blir det någon extra tävling efter det, som inför OS, om du inte nått VM?

– Nej, säger Tornéus bestämt.

Jämn nivå

Nivån på hoppen i år har varit bra med mängder av hopp från 7,90 till 8,06 plus då 8,10. Det finns dock många små justeringar att jobba på.

-Jag känner att det finns en nivå till. Men som på Stockholms stadion senast så sjunker jag ner när jag ska över plankan och tappar fart i stället för att ha en hög position.

Problemet är att Tornéus, som så många andra idrottare, blir lite för ivrig när det väl är tävling och tappar tekniken.

-Då faller man tillbaka i gamla mönster för man vill så otroligt mycket.

Sätta tekniken

TT: Blir man mindre ivrig när man ska hoppa i Sollentuna jämfört med en Diamond League-tävling eller ett mästerskap?

-Nej, tvärtom, det här är ju en hemmatävling. Och så är det fler svenskar med och då vill man göra bra ifrån sig.

Målsättningen i Sollentuna är förstås att sätta tekniken och detaljerna. Då kan VM-platsen säkras.

-Det skulle vara kul om vi fick lite bra vindar. Då blir det långt, säger Tornéus.

Höjdpunkter Sollentuna GP

 * Klockan 18.50, längdhopp, herrar:

 * Michel Tornéus med ett årsbästa på 8,10, fem centimeter från VM-kvalgränsen. Utmanas främst av Andreas Otterling som hoppat 7,87 i år.

 * 19.00, diskus, herrar:

 * Sverige har några av världens bästa diskuskastare i år. Bäst är Daniel Ståhl med fem av de tio längsta kasten i världen i år. Förra året satte han personbästa med 68,72 just på Sollentunavallen under SM. Polacken Robert Urbanek blir främste utmanare.

 * 19.25, 800 meter, herrar:

 * Sollentunalöparen Andreas Almgren är på väg tillbaka efter att ha missat förra säsongen på grund av skada. Vann Sollentuna GP 2015 på 1.45,59, bara är 14 hundradelar från Rizak Dirshes svenska rekord. Lär dock få svårt mot sydafrikanen Rynardt van Rensburg.

 * 19.30, kulstötning, damer:

 * Fanny Roos gör ett nytt försök att slå det svenska rekordet på 18,17, det inne tog hon i mars då hon nådde 18,13 och blev fyra på Inne-EM.

 * 20.10, 1 500 meter, herrar:

 * Kalle Berglund blev överraskande tvåa på Inne-EM i vintras, men fick ett ödem i höger knät som sen läkte fel. Nu är han tillbaka och gör sitt första lopp för säsongen. Turken Ilham Özbilen med ett personbästa på 3.31,30 är favorit.

 * 20.25, 800 meter, damer:

 * Meraf Bahta är anmäld på en för henne kort distans. Personbästat är bara 2.07,19, men kommer hon till start, efter sjukdom, så lär den tiden sänkas. Här finns också hemmalöparen Hanna Hermansson som på 2,5 år gått från fotbollspelare till under VM-kvaltiden med 2.00,94.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.