Stockholms pengar för snöröjning gick till skattesmitare

Publicerad

Trafikkontoret i Stockholms stad lät entreprenörerna välja och kontraktera 97 underleverantörer själva – trots att avtalen enligt upphandlingen måste godkännas av staden. Många av dessa underleverantörer har visat sig ha skatteskulder och obetalda arbetsgivaravgifter.

Samtliga entreprenörer bröt mot villkoren i den offentliga upphandlingen när de anlitade upp emot hundra underleverantörer för vinterns snöröjning i Stockholms stad – utan att samråda med trafikkontoret. Istället informerades staden först när underentreprenörerna anlitats, det visar den externa granskning som utförts.

40 procent av underleverantörerna har inkassokrav

SVT Stockholm kan nu avslöja att närmare 40 procent av underentreprenörerna som skottat och sandat i Stockholm i vinter har obetalda inkassokrav hos Kronofogdemyndigheten. Hälften av dessa handlar om skatteskulder och några har också obetalda arbetsgivaravgifter.

Värst är läget i stadsdelen Hägersten/Liljeholmen/Skärholmen/Älvsjö Västra där åtta av tretton underentreprenörer har obetalda skulder till Kronofogemyndigheten.

Trafikkontoret vet inte vilka som snöröjer i Stockholm

Granskningen slår fast att Trafikkontoret saknar kunskap om vilka som snöröjer i Stockholms stad”. Men trots att trafikkontoret uteslutits från processen har man varken dragit i handbromsen eller krävt mer insyn.

– Om man bryter mot ett avtal och staden accepterar det genom att inte ingripa och kräva rättelse så uppkommer i praktiken ett nytt avtal. Då ska den upphandlingen göras om, säger jurist Pär Cronhult.

Hör tf verksamhetschef Fredrik Alfredsson om de avlönade skattesmitarna

Så många underentreprenörer har skulder

Visa

Hägersten/Liljeholmen/Skärholmen/Älvsjö Västra: 8 av 13

Enskede/Årsta/Vantör/Älvjsö Östra: 7 av 12

Södermalm: 4 av 8

Spånga/Tensta/Kista/Rinkeby: 3 av 7

Norrmalm: 3 av 8

Bromma/Västerled: 3 av 10

Östermalm: 3 av 14

Hässelby/Vällingby: 2 av 7

Kungsholmen: 2 av 9

Farsta/Skarpnäck: 1 av 3

Trafikleder: 1 av 6

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer