Bakslag för regeringen som vill stänga Bromma flygplats och bygga bostäder. Riksdagens Trafikutskott säger nämligen nej till en snabbavveckling. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Trafikutskottet säger nej till regeringens Brommaförslag

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens trafikutskott säger nej till regeringens planer på en snabbavveckling av Bromma flygplats.

– Regeringen måste göra ett omtag, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

I dag stod det klart att riksdagens trafikutskott röstat ned förslaget om att snabbt lägga ner Bromma flygplats och flytta trafiken till Arlanda.

– Man ska nog tolka riksdagens agerande som en näsknäpp för regeringen, som gick ut så här tydligt trots att det finns en majoritet i riksdagen för att bevara flygplatsen, säger Mats Knutson.

Regeringen vill se snabbavveckling

För drygt två veckor sedan meddelade miljöminister Per Bolund (MP) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att regeringen planerar att snabbavveckla Bromma flygplats för en flytt till Arlanda och aviserade samtidigt en utredning som ska ta fram ett underlag för detta beslut.

– Jag förväntar mig att de andra partierna klarar av att sätta sak före prestige och ta till sig av utredningens resultat när det arbetet är färdigt. Jag ser, precis som Swedavia, stora fördelar med att avveckla Bromma och samla trafiken på Arlanda – både för tillgängligheten till Stockholm men också för att man tillgängliggör mark som kan användas till annat, säger Per Bolund (MP) i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter efter utskottets möte.

C: ”Framstod som oseriöst”

Regeringens samarbetsparti Centerpartiet är ett av partierna som valde att rösta emot regeringen i frågan. Utskottsledamoten Anders Åkesson (C) säger till SVT Nyheter att det viktigaste är att riksdagen nu tar initiativet i fråga att få en mer seriös hantering av flygfrågan.

– Beskedet att ”nu lägger vi ner Bromma för det är ändå ingen som flyger för det är pandemi”, retade upp väldigt många människor, framför allt ute i landet, för det framstod som oseriöst och lite dumt. Det är väldigt många verksamheter runt om i vårt land som inte används på grund av pandemin men vi överväger för den skull inte att lägga ner dem, för vi arbetar hårt med att få igång samhället igen, säger Åkesson (C).

M: ”Bollen hos regeringen”

Majoriteten i utskottet ställde sig i stället bakom att arbeta vidare med ett förslag till utskottsinitiativ om Brommas, och Arlandas, framtid. Ett förslag som har lagts av M, KD och L.

– Nu ligger bollen hos regeringen, de har fått en majoritet emot sig, säger Maria Stockhaus, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna, till Nyhetsbyrån TT efter dagens utskottsmöte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.