Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) under en digital pressträff där regeringen föreslog en nedläggning av Bromma flygplats. Foto: Anders Wiklund/TT

Eneroth kallas till riksdagen för att förklara Brommautspel

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens trafikutskott kallar nu till sig infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) efter regeringens utspel att Bromma flygplats ska läggas ner.

– Förvirringen är stor efter regeringens besked. Det här känns inte seriöst, säger riksdagsledamoten Anders Åkesson (C).

Miljöminister Per Bolund (MP) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) berättade på en presskonferens på onsdagen att regeringen vill lägga ner Bromma flygplats. Samtidigt aviserades en utredning som ska ta fram ett underlag för detta beslut. Utredningen ska också se över vilka behov som finns för investeringar på Arlanda flygplats som vid en nedläggning av Bromma ska ta över även denna trafik.

Problemet för regeringen är dock att en riksdagsmajoritet 2016 slog fast att Bromma flygplats ska drivas vidare till år 2038. Och ännu finns inga tecken på att den majoriteten är på väg att förändras.

Hård kritik

Tvärtom möttes regeringens utspel på onsdagen med hård kritik från flera oppositionspartier. En av dem är Centerpartiets ledamot i trafikutskottet Anders Åkesson, som nu tagit initiativ till att infrastrukturministern kallas till utskottet för att förklara sig:

– Ett statsråd säger att Bromma ska läggas ner, ett annat att det ska tillsättas en utredning. Frågan är vad som egentligen gäller, säger han.

– Dessutom är det lite vårdslöst att hänvisa till pandemin som skäl för att lägga ner Bromma. Alla trafikslag har ju drabbats hårt pandemin. Vi tror ju ändå att det kommer en tid efter pandemin då trafiken ska återhämta sig.

Kallar Eneroth till utskottet

Ett enigt trafikutskott ställde sig på torsdagen bakom en begäran att kalla till sig infrastrukturministern, som sannolikt kommer till utskottet redan på tisdag nästa vecka. Han kommer då att avkrävas besked om regeringens planer för flygtrafiken.

– Det här måste utredas seriöst. Innan vi kan säga något om Brommas framtid måste vi se vad en nedläggning betyder för tillgängligheten i stort, för beredskapen och redundansen. Hela samhällsperspektivet måste in, inte enbart Swedavias syn på affärsmässighet, säger Anders Åkesson.

– Vi måste också få tydliga besked om vad som behöver göras med Arlanda och hur kapaciteten där ska byggas ut.

Är utskottet missnöjt med de besked infrastrukturministern lämnar kan det ta initiativ till ett nytt tillkännagivande om Bromma Flygplats. Det skulle i så fall kunna omintetgöra regeringens planer på att avveckla flygplatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.