För en dryg månad sedan hävde Trafikverket avtalet med huvudentreprenören för tunnelbygget vid Lovön. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Trafikverket stäms av italienskt bolag – krävs på 80 miljoner euro

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket sade upp avtalet med den huvudentreprenör som drivit arbetet med tunnelbygget vid Förbifart Stockholm under Lovön – nu stämmer entreprenörens italienska moderbolag Trafikverket på 80 miljoner euro, rapporterar Dagens Nyheter.

Bygget av tunneln vid Lovön i Ekerö kommun har kantats av kritik för bland annat arbetsmiljöproblem och i mitten av mars beslutade Trafikverket att bryta kontraktet med huvudentreprenören, som har två italienska bolag som ägare. Nu stämmer ett av de italienska bolagen Trafikverket och vill ha ett skadestånd på 80 miljoner euro, drygt 830 miljoner kronor.

– Det är klart att det är ett ganska ovanligt läge för oss, framför allt med tanke på att det ska hanteras i ett utländskt rättssystem. Såvitt jag vet är det även det största skadeståndskrav vi någonsin fått, säger Charlotta Lindmark, chefsjurist vid Trafikverket, till DN.

Enligt Charlotta Lindmark kommer Trafikverket sannolikt att bestrida skadeståndskravet.

Någon ny entreprenör för tunnelbygget är ännu inte klar, just nu pågår förberedelserna med en ny upphandling och enligt tidigare uppgifter kan en ny huvudentreprenör vara på plats tidigast vid årsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer