Hör varför Transportstyrelsen inte förstår kritiken från trafikregionrådet.

Transportstyrelsen tillbakavisar att fördyrning av tunnelbanan är statens fel

Uppdaterad
Publicerad

Utbyggnaden av tunnelbanan blir nio miljarder dyrare än beräknat, det rapporterade vi om tidigare i veckan. Enligt Stockholms trafikregionråd, Kristoffer Tamsons (M), beror det till stor del på en extratunnel, något som staten ska ha krävt. Men det håller Transportstyrelsen inte med om. – Vi kräver ingen extra tunnel, säger Per Andersson utredare på Transportstyrelsen.

Men trafikregionrådet Kristoffer Tamsons står fast vid sitt uttalande från i onsdags – att statliga myndigheters miljö- och säkerhetskrav är en orsak till fördyringarna av tunnelbaneutbyggnaden.

– Jag har givetvis ingen annan uppfattning än experterna på förvaltningen i frågan. Det är tydligt för mig att svensk infrastrukturpolitik lider av ett systemfel när olika nationella krav gång på gång tillåts försena och fördyra viktiga infrastrukturprojekt. Nu krävs en total systemöversyn, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.