Polisen på plats i Jordbro efter skottlossningen tidigare i veckan. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Tre häktade efter dödsskjutningen i Jordbro

Uppdaterad
Publicerad

Tre av de sex misstänkta för inblandning i dödsskjutningen i Jordbro i Haninge kommun i onsdags häktas, meddelar Åklagarmyndigheten under söndagen.

En av de misstänkta är utpekad nazist och har tidigare dömts för hets mot folkgrupp.

En 22-årig man häktas för mord och en 21-årig kvinna och en 18-årig man misstänks för medhjälp till mord. Kammaråklagare Åsa Valter är förundersökningsledare.

– Personerna som har blivit häktade är bekanta med varandra sedan tidigare. De förnekar samtliga brott, säger Åsa Valter.

Tidigare på söndagen släpptes övriga tre misstänkta på fri fot sedan misstankarna mot dem försvagats.

Koppling till mordoffret utreds

Skottlossningen inträffade strax innan midnatt på onsdagen. Två skottskadade män hittades på platsen. Den ene mannen avled senare. Den andre mannen fördes till sjukhus och har inte livshotande skador.

Vilken koppling som de häktade har med mordoffret och den skadade är enligt åklagaren under pågående utredning.

Mordmisstänkt tidigare dömd – har nazistkoppling

Den 22-åriga mannen som misstänkts för mord har tidigare rört sig i nazistkretsar. Han dömdes 2019 mot sitt nekande för hets mot folkgrupp efter att ha burit nazistsymboler i samband med en demonstration arrangerad av nazistgruppen Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Han är även dömd för flera andra brott. Bland annat hot mot tjänsteman och förgripelse mot tjänsteman. Det efter att ha hotat en polis.

Enligt en tingsrättsdom ska han vid ett tillfälle suttit i en bil utanför en polis bostad och tagit en bild på polisen som han publicerade i sociala medier, med polisens namn och adress. 

Motivet ännu oklart

Om bakgrunden till onsdagens skjutning ska ha koppling till 22-åringens extremism, eller om motivet är något helt annat, är ännu inte klarlagt.

– Polisen utreder det. I övrigt är det inget jag kan kommentera, säger Åsa Valter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis genomför teknisk undersökning efter dödskjutningen i Jordbro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.