Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oftast är det spel som League of Legends, Counterstrike, World of Warcraft, och DOTA 2 som datorspelsberoende fastnar i. Foto: TT

Tre frågor om dataspelsberoende

Publicerad

Dataspelsberoende är något som har diskuterats flitigt de senaste 20 åren, och 2018 klassade WHO det som en diagnos. Men vad är dataspelsberoende egentligen? Och var går gränsen för ett ohälsosamt spelande? Forskaren och psykologen Philip Lindner reder ut fenomenet.

Att spela datorspel kan vara något väldigt positivt. Man kan träna upp sitt tänkande, syn, och sociala samspel.

– Bara det faktum att man spelar mycket dataspel behöver inte vara problematiskt. Det är en hobby som väldigt många uppskattar, säger Philip Lindner.

Men för vissa rubbas balansen, och spelandet tar över andra delar av livet. Det kan drabba både vuxna och barn.

– Varningssignaler är konflikter i hemmet, att man inte väljer att gå till sin träning, att man sjukskriver sig ofta, att man får sämre betyg. Huvudvärk kan också vara ett tecken, säger Patric Wincent, vd för den privata kliniken dataspelsakuten.

Hör forskaren och psykologen Philip Lindner förklara när dataspelandet blir ett beroende i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.