Tre miljoner mer till demenssjukas anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad satsar tre miljoner kronor extra till föreningar som på olika sätt arbetar med att stödja anhöriga till den som drabbats av en demenssjukdom. Det här är en grupp som blivit allt större.

Alzheimer och andra demenssjukdomar kallas ofta de anhörigas sjukdom, eftersom inte bara den sjuke utan även de som lever i den sjukes närhet påverkas i hög grad. Och idag kan ABC berätta att det i den kommande budgeten i Stockholms stad finns en satsning på just anhöriga till demenssjuka.

-Vi kommer med dessa tre miljoner se till att anhörigföreningarna får ytterligare pengar att anordna träffar och enskilda samtal för anhöriga. För kring en demenssjuk finns det väldigt många anhöriga som behöver stöd, säger Joakim Larsson (M), äldreborgarråd i Stockholms stad, till ABC.

Varje år insjuknar ungefär 25.000 personer i någon form av demenssjukdom i Sverige. Totalt är runt 150.000 personer drabbade, och räknar man in anhöriga så är närmare 800.000 personer påverkade av sjukdomen. Ungefär en fjärdedel av dem finns i ABC-området.

-Demenssjukdomar blir allt vanligare, och vartefter människor blir äldre och äldre så är det fler som drabbas. Då krävs det att samhället på olika sätt stöttar kunskap om demenssjukdomar. Vi räknar med att hälften av alla som fyller 90 år drabbas av någon form av demenssjukdom och då måste alla som jobbar kring den här personen också ha kunskap om hur man bemöter och hur man tacklar den sjukdomen, säger äldreborgarrådet Joakim Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer