Gamla handgranater skickas från Balkan till Sverige Foto: SVT

Trend bland kriminella: Handgranater från Balkan

Uppdaterad
Publicerad

Trettio år gamla handgranater florerar nu bland kriminella i Stockholm. Granaterna är billiga och används främst för att skrämma och utpressa.– Man har blivit mer hänsynslös, säger underättelsechefen Linda H Staaf.

Ifjol beslagtogs och detonerade tjugo handgranater i Stockholm. Det är en ökning från sex stycken året innan och en tydlig trend enligt polisen.

– Handgranater är en ny företeelse på framåtmarsch i Sveriges storstäder. Vapnen är lätta att komma över och inte till en stor kostnad, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten NOA.

Handgranaterna 30 år gamla

Handgranaterna kommer från Balkan och kriget i forna Jugoslavien. Enligt polisen skickar vapenhandlarna med handgranater för en mindre summa vid köp av andra vapen. Granater som nu blivit ett farligt vapen i maktkampen mellan olika kriminella grupperingar.

– Handgranaterna är gamla, de har oftast försvarats på ett felaktigt sätt och är farliga även för erfarna personer, säger Linda H Staaf.

Vilka är det som använder dem?

– Det är ju ofta unga killar som använder dem och de är ju såklart farliga både för dem och omgivningen. Vi har haft fall där man åkt moped och kastat en handgranat framåt och sedan kört efter i samma riktning, så man vet ju inte hur man gör, säger Linda H Staaf.

Har hittats i parker

Handgranaters utbredning märks tydligt även om polisen inte alltid kommer över vapnen. De har hittats nedgrävda i parker och vid sidan av vägen. Och polisen betonar att det finns en risk för civila offer i takt med att allt fler handgranater kommer in i landet.

– I huvudsak används de ju för att skrämma och utpressa andra kriminella men och det är en oroande utveckling. Man har blivit mer hänsynslös, säger Linda H Staaf.

Ett svenskt problem

Polisen arbetar på bred front med att få bukt med vapeninförseln och samarbetar nära med polisen i avsändarländerna. Ändå är Sverige det land dit avgjort mest handgranater skickas.

– Vi vet inte varför just Sverige tar emot fler men vi arbetar för att få bukt med problemet, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten NOA.

Regeringen förbereder just nu en lagändring som ska skärpa straffen för hantering av handgranater och som kan börja gälla vid årsskiftet 2017/2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.