Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På det nybyggda campuset Albano i Stockholm har studentlägenheter stått tomma under flera perioder. Foto: Stefan Karlsson/SVT

Trots bostadsbrist i Stockholm – här står studentlägenheter tomma

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs för få studentlägenheter i Stockholm och de som byggs är ofta dyra och kräver att studenterna jobbar extra för att ha råd med hyran. På det nybyggda campuset Albano har lägenheter stått tomma under flera perioder.

Allt från 7000 till 9000 kronor kan studenter som flyttar in i nyproducerade studentlägenheter i Stockholm få betala i hyra, något som sällan går ihop med ett CSN-bidrag på runt 11 000 till 12 000 kronor i månaden.

Enligt SSCO, Stockholms studentkårer, står det tomma studentlägenheter i olika delar av staden, bland annat på Albano, på grund av de höga hyrorna i nyproduktioner.

Byggs för lite

– Det är jättedåligt att det är så, tyvärr tror jag inte att det går att komma undan när de byggs för lite att det blir så pass dyrt, säger Viktorija Pesic, ordförande för SSCO.

Svenska bostäder som byggt campus Albano vill inte ställa upp på någon intervju med SVT men skriver i ett mejl:

”När vi i våras färdigställde ett antal studentlägenheter på Albano hade vi en del vakanser bland just dessa, eftersom det inte är lika många studenter som söker ny bostad i maj. I takt med att antagningsbesked har skickats ut och vi närmar oss terminsstart ser vi dock att uthyrningen rullar på”

Som SVT tidigare rapporterat har även Telge bostäder i Södertälje i många år haft svårt att hyra ut sina studentlägenheter, och väljer nu att göra om dem till så kallade ungdomslägenheter istället.

Bra att veta om studentbostäder i Stockholm

Hur många studentbostäder finns i Stockholm?

Förra året fanns knappt 100 000 studenter i Stockholm men endast drygt 20 500 studentbostäder, enligt en rapport från Sveriges förenade studentkårer.

Hur lång kötid för studentbostad i Stockholm?

Hos SSSB, Stockholms studentbostäder, har kötiden för ett korridorsrum ökat igen efter pandemin och är nu uppe på drygt ett år, medan kötiden för en studentlägenhet ligger kvar på 2–3 år

Hur mycket kostar en studentbostad i Stockholm?

Hyrorna för de studentbostäder som förmedlas via Bostadsförmedlingen ligger mellan 5000-7500 kr/månad för en enrumslägenhet.

Hos SSSB finns det ofta möjlighet att få tag på ett billigare boende, då en stor del av deras bestånd är äldre. Hyrorna för deras nyproduktion ligger dock på liknande nivå som de nyproducerade lägenheter som förmedlas via Bostadsförmedlingen. 

Källa: SFS bostadsrapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.