Trots coronalarm – elever som varit i riskområden välkomna tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Elever och personal som har varit bortresta till riskområden under sportlovet är välkomna tillbaka till skolan på måndag. Detta trots spridningen av coronaviruset. Stockholm stad ser ingen anledning till att hålla eleverna borta från skolan.

Det har varit sportlov i Stockholm under veckan och många elever och lärare har valt att resa bort. På måndag kommer vardagen tillbaka och när det gäller skolpersonal och elever finns inga restriktioner – även om man har rest till coronavirusets riskområden så som norra Italien och Iran.

Stockholm stad meddelar att de inte finner någon anledning till att eleverna stannar hemma.

Corona i Stockholm

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer noggrant dag för dag. Skulle något ändras så kommer vi gå ut med informationen. På måndag går man till skolan om man känner sig frisk, säger Lena Holmdahl, utbildningsdirektör.

På utbildnignsförvaltningen i Stockholm stad arbetar man nu med handlingsplaner för att kunna möta en eventuell pandemi. Foto: Tommy Bergman,SVT

Höjt beredskapen

Paula Hammerskog, trygghetsdirektör på Acamedia vill att de som har kommit tillbaka från riskområden först ska kontakta sjukvården.

På skolkoncernen Academedia har man tagit emot uppemot 400 samtal från föräldrar som är oroliga för skolstarten efter sportlovet. Foto: Tommy Bergman, SVT

– Man är välkommen tillbaka så länge man är frisk. Vi har höjt beredskapen och följer situationen noggrant. Det är jätteviktigt att hålla skolorna öppna så att eleverna kan komma tillbaka, säger Paula Hammerskog.

Stockholm stad om coronaviruset

Folkhälsomyndigheten bedömer just nu risken för en allmän smittspridning i Sverige som låg. Stockholms stad följer händelseutvecklingen och är beredd att förstärka insatserna om det bedöms nödvändigt.

Personer som har rest i de utsatta områdena och uppvisar symptom ska kontakta sjukvården genom att ringa till 1177. Det finns ingen anledning att stanna hemma om du är frisk.

Källa: Stockholm stad

Enligt Folkhälsomyndigheten pågår det för närvarande smittspridning i följande områden (områdena kommer att uppdateras kontinuerligt):

  • Kina
  • De italienska regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto
  • Iran
  • Sydkorea

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet