Professorn Erik Angner om varför så många struntar i munskydd. Foto: Erik Lejdelin/SVT

Därför struntar många SL-resenärer i att bära munskydd

Uppdaterad
Publicerad

Enligt de nya rekommendationerna från Region Stockholm ska alla bära munskydd i kollektivtrafiken dygnet runt. Men så är långt ifrån fallet.

– De flesta ändrar inte sitt beteende efter vad Folkhälsomyndigheten säger, menar Erik Angner, professor i praktisk filosofi. 

Budskapet är tydligt: Använd munskydd i kollektivtrafiken. Hela tiden. Ändå är det långt ifrån alla som bär munskydd. De visar sig snarare vara en minoritet när SVT Stockholm begav sig ut och observerade resenärer i kollektivtrafiken.

SL delar ut 150 munskydd om dagen

SL har inga siffror på hur många som bär munskydd och de vill heller inte spekulera i om användningen har ökat eller minskat.

De delar själva ut runt 150 stycken munskydd om dagen på T-centralen och Sergels Torg. De säljer också lite drygt 500 munskydd om dagen vid spärrarna.

Men det är försvinnande liten mängd eftersom omkring 400 000 till en halv miljon reser med SL dagligen under pandemin. Försäljningen i biljettbåsen har gått upp något i början av veckan men är fortfarande för liten för att dra några slutsatser.

Nobina, som kör bussarna åt SL, har tidigare uppskattat att omkring 20-50 procent använder munskydd.

Varför bär så få munskydd? Hör i videon vad Erik Angner, professor i praktisk filosofi, menar påverkar människors beteende mest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.