Efter corona: Fortsatt hög arbetslöshet i Sigtuna

Publicerad

Sigtuna kommun har en av länets högsta arbetslöshetssiffror, mycket på grund av att Arlanda drabbades hårt i samband med pandemin. Nu när restriktionerna hävts ligger arbetslösheten runt tio procent.

– Det har varit så tufft att gå hemma med barnen och inte få någon lön under pandemin. Jag ser ljuset i mörkret nu, säger Sehrish Khan som jobbar som timanställd på Arlanda.

I Sigtuna låg arbetslösheten på 7,6 procent i februari 2020 – innan coronapandemin bröt ut. Ett halvår senare hade siffran stigit till 12 procent, en av de högre i länet, visar siffror som SVT tagit del av.

– Sigtuna kommun har drabbats hårt, framförallt ungdomar och utrikes födda drar upp siffrorna, säger Mattias Askerson (M) som är ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna.

De senaste siffrorna från kommunen visar att arbetslösheten låg på 9.8 procent i januari 2022.

– Vi är inte nöjda med siffrorna då kommunen ska generera jobb åt både högutbildade och de som inte har lika hög utbildning, säger Mattias Askerson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.