Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur går det med de utlovade hyresrätterna i Sollentuna? I klippet svarar Henrik Thunes (M) på SVT:s frågor. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Trots löftet – ingen vinst har ännu gått till nya hyresrätter

Uppdaterad
Publicerad

Ett huvudargument för Sollentunahems försäljningar till privata fastighetsägare var att få in pengar till att bygga nya hyresrätter. Först sattes målet 1 500 nya lägenheter till år 2024. Hittills har däremot ingenting av vinsten gått till nybyggnation – och tidsfristen har kommunledningen flyttat fram till 2029.

I slutet av 2019 genomförde Sollentunahem den första etappen av försäljningarna och 541 lägenheter såldes till ett värde av omkring 750 miljoner kronor. Men inga av de pengarna har gått till allmännyttan eller de utlovade hyresrätterna, något som Mitt i var först med att rappportera.

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) menar att man inte har svikit något löfte. Fördelningen av vinsten kan komma att förändras under de kommande lägenhetsförsäljningarna, säger han.

Se Henrik Thunes svara på SVT:s frågor i klippet.

Det var i december 2016 som kommunfullmäktige i Sollentuna klubbade igenom att omkring 2 000 av Sollentunahems 6 000 lägenheter ska säljas. Samtidigt beslutades att 1 500 nya lägenheter ska byggas. Försäljningarna sker i tre etapper:

Etapp 1: 2019, Rotebro
Etapp 2: 2021, Tureberg och Häggvik
Etapp 3: 2023, Edsberg

Källa: Sollentunahem

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer