Monia Humble befarar att en ny värd ska höja hyran, vilket kan tvinga henne och hunden Douglas att flytta. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Hyresgäster: Sollentunahems lägenhetsförsäljningar bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Sollentunahem ska sälja totalt en tredjedel av sina lägenheter till privata fastighetsägare. I vår står fastigheter i Häggvik och Tureberg på tur, men ett 90-tal hyresgäster kräver nu att försäljningarna stoppas och att kommunen gör ett omtag. De menar att kommunen har brutit mot den så kallade allbolagen, genom att undanhålla information och vägra att lyssna på dem.

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) säger att han känner sig trygg med att man har handlat enligt lagar och regler. Om det inte blir någon rättslig prövning räknar han med att teckna avtal med en ny fastighetsägare i maj.

Hör motståndarna till försäljningarna och Henrik Thunes i klippet.

Sollentunahems försäljningar

Det var i december 2016 som kommunfullmäktige i Sollentuna klubbade igenom att omkring 2 000 av Sollentunahems 6 000 lägenheter ska säljas. Samtidigt beslutades att 1 500 nya lägenheter ska byggas. Försäljningarna sker i tre etapper:

Etapp 1: 2019, Rotebro

Etapp 2: 2021, Tureberg och Häggvik

Etapp 3: 2023, Edsberg

Källa: Sollentunahem

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.