Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar Charlotta Zacharias hur man upptäcker att man har TBE – och varför det är lätt att missa. Foto: Alexander Färngren/SVT

Trots rekordmånga fall av TBE – inget gratis vaccin i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som smittas med fästingburna sjukdomen TBE går mot ett rekordår i Sverige. Den fortsatta trenden har redan fått en del regioner att erbjuda barn gratis vaccin. Men i värst drabbade Stockholm säger man fortsatt nej – trots en utredning som säger att det troligen skulle vara mer kostnadseffektivt.

Så sent som november hade 577 TBE-fall bekräftats i Sverige. Enligt en kartläggning från Dagens Nyheter är 48 av de drabbade barn.

Det är fler fall är något föregående år, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Region Sörmland införde gratis TBE-vaccin för barn redan 2018. Trots det ligger regionen i topp sett till antal fall per hundratusen invånare. En handfull andra regioner har sedan dess följt efter, bland annat region Västmanland.

Flest TBE-fall i Stockholm

Men Stockholm går också mot ett rekordår, med sina hittills 154 fall. Rent numerärt flest i landet och fler än tidigare år.

Redan i våras föreslog Kristdemokraterna i Region Stockholm att barn och unga ska få gratis vaccin mot TBE. Och en utredning som gjordes åt Region Stockholm 2022 visade att gratis vaccin till barn troligtvis blivit mer kostnadseffektivt i längden.

Men när regionens budget klubbades förra veckan finns inga pengar till gratis TBE-vaccin. Regionens styrande mittenkoalitions tidigare besked att gratis vaccin var för dyrt under rådande ekonomi står fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.