Rättegången är på Södertörns tingsrätt. Foto: Anders Nordqvist, SVT

Tryckt stämning på fentanylrättegång

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot de två bröder som åtalats för att ha sålt fentanyl som sedan orsakat åtta personers död har inletts. Anhöriga från tre städer i Sverige var uppkopplade och lyssnade till åklagarens framställan. En friande dom skulle innebära fritt fram för vem som helst att sälja varianter på fentanyl, menar polisens utredare.

Det var en ganska lugn första dag på fentanylrättegången, på plats var bara fyra-fem journalister och några åhörare. Men anhöriga till dödsoffren från Halmstad, Falun och Östersund var uppkopplade till rättegången för att lyssna på åklagaren. Det var en tryckt stämning i salen.

Kammaråklagare Tomas Malmenby presenterade sin sakframställan och tekniska bevis under förmiddagen för att få de två bröderna fällda för grovt narkotikabrott samt grovt vållande till annans död i åtta fall, ett brott som kan ge upp till sex års fängelse.

Det var 2016 som bröderna enligt åtalet sålde olika versioner av fentanyl i form av nässpray, totalt dog åtta personer.

Unik rättegång med avgörande dom

Det som är unikt med den här rättegången är att det finns bara en dom i Sverige, den är från Sundsvall 2003, där någon dömts för vållande till annans död efter att ha sålt fentanyl. Här rör det sig om åtta fall om grovt vållande till annans död.

– Utgången av den här rättegången kommer kunna gå åt två olika håll, säger Åsa Torlöf, utredare på polisen.

Hon förklarar:

-  Det ena är en friande dom. Skulle det bli så angående åtalet för grovt vållande till annans död, då har vi med nuvarande lagstiftning ett öppet spelrum för vem som helst att starta verksamhet och sälja fentanylanaloger helt lagligt ut i svenska samhället.

De två åtalades försvarsadvokater har båda sagt att deras klienter förnekar brott. De förnekar både grovt vållande till annans död och grovt narkotikabrott.

En av de åtalades försvarsadvokat, Jan Frej, säger att hans klient inte var likgiltig till brottet, för han hade inte förstått att det skulle kunna leda til döden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fentanyldöden

Mer i ämnet