Ulrika Blomqvist, vd Bostadsrätterna tror att avgiftshöjningen kommer slå hårdast mot de som nyligen köpt bostad. Foto: Bostadsrätterna/TT

”Tuff smäll för alla nya på bostadsmarknaden”

Uppdaterad
Publicerad

Riksorganisationen Bostadsrätterna varnar nu för att de som är nya på bostadsrättsmarknaden kommer att få en tuff smäll. Man menar också att byggandet i staden riskerar att minska när Stockholms stad nu planerar att höja sin markavgift.

Enligt beräkningar som Stockholms stad själv gjort skulle markavgiftshöjningen innebära en ökat bostadskostnad på 1.250 kronor per månad för en normalstor trerumslägenhet i innerstan.

Vivianne Forsell är en av de som berörs då hon är delägare i en bostadsrättsförening i innerstan.

– Det är mycket i höjning men för mig personligen är det kanske inte så mycket. För de yngre som köper en bostadsrätt i dag som tar stora lån, måste amortera och nu får en höjning till, för de personerna kommer det vara jobbigt, säger hon.

Bostadsrätterna protesterar

2018 går avtalen för tomträttsavgälderna ut och att markavgiften skulle höjas var väntat. Men den rikstäckande organisationen Bostadsrätterna anser att höjningen som föreslås blir betydligt större än de förväntade sig.

– Det som är negativt är att det påverkar enskilda personers privatekonomi på ett sådant sätt som man inte har kunnat förutse. De som nyss har köpt sina bostadsrätter har tagit stora lån och är högt belånade. Därutöver kommer nu bostadskostnader som man inte har kunnat räkna med, säger Bostadsrätternas vd Ulrika Blomqvist.

”Risk för minskat byggande”

Men är det inte rimligt att de som har en bostadsrätt också får betala för att marken ökat i värde?

– Men de flesta betalar ju redan mycket för att bo centralt. Det här blir ju en ökat kostnad som man inte har kunnat räkna med. Risken är att det blir färre som har möjlighet att efterfråga och då kan intresset för att bygga bli lägre. Vi behöver bygga mer inte mindre.

Enligt förslaget kan dom höjda avgifterna leda till ett minskat intresse från byggbolagen att bygga hyresrätter. Men eftersom tomtavgifterna inte höjs utan sänks i förorter som Akalla, Husby och Rinkeby kan byggbolagens intresse för byggande öka där istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.